De champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld en kan gemakkelijk gekweekt worden. Dit type paddenstoel heet in het Frans: champignon de Paris.
De oesterzwam is na de champignon wereldwijd de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel. China is de grootste producent. Verschillende andere soorten kunnen op cellulosehoudend materiaal groeien zoals op stro of zelfs op oude kranten. In het wild groeien ze het meest op (beuken)hout.
De paarse schijnridderzwam is een zeer algemeen voorkomende paddenstoel met een blauwachtig lila tot bruine hoed. De lamellen zijn paars en liggen dicht naast elkaar. Het vlees heeft een typische, zoet-aromatische geur en smaak. Bij jonge exemplaren is het vlees paars, later wordt het bleker.
De portobello is een zeer grote uitgegroeide kastanjechampignon waarvan de hoed een doorsnede kan hebben van 12cm. Alleen de hoed wordt gebruikt en kan gevuld en bereid worden tot een (oven)gerecht.
De Nameco heet ook wel goudkopje. Hij smaakt nootachtig en blijft ook na bereiding stevig.

De Nameco is niet lang houdbaar en kan het beste meteen na aankoop verwerkt worden. Ze zijn lekker in pompoensoep, kipgerechten en in combinatie met rijst of pasta. Om ze in een salade te verwerken, dienen ze eerst geblancheerd te worden.
De shiitake is een paddenstoel die vooral voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. De paddenstoel verkrijgt door droging een nog betere smaak en behoort tot de duurste paddenstoelen die in winkels voor levensmiddelen te koop zijn. In Nederland bestaan een paar kwekerijen. In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking, waar zij om bekendstaat
Een truffel is een kostbare zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit. De truffel wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.Eekhoorns eten truffels en zijn belangrijk voor de verspreiding ervan. De passage van de sporen door hun maag-darmkanaal verbetert zelfs de kiemkracht. Ook varkens en wilde zwijnen zijn dol op truffels en werden dan ook van oudsher gebruikt bij het zoeken naar truffels. Ook honden worden hiervoor getraind, en het gebruik van honden is tegenwoordig het meest gangbaar.
De cantharel is een paddenstoel uit de familie Cantharellaceae. Het is een paddenstoel met een licht peperachtige smaak. de cantharel heeft een lange houdbaarheid en goede herkenbaarheid. Verwisseling kan plaatsvinden met de valse hanenkam, die onsmakelijk, maar niet giftig is. In het zuiden van Europa groeit de sterk gelijkende lantaarnzwam die wel vergiftiging kan veroorzaken. In tegenstelling tot de meeste andere eetbare paddenstoelen kan de hanenkam niet gedroogd bewaard worden. Ingevroren kan hij enige maanden bewaard worden, als hij vers geplukt en gereinigd is
Een morielje of morille is een sponsachtig type zakjeszwam met een hoed en een holle steel. De vrij algemeen voorkomende soorten gewone morielje, kapjesmorielje en kegelmorielje kunnen in Nederland en Vlaanderen in april en mei worden gevonden. De zwammen komen voor in loofbossen, parken en tuinen op kalkhoudende mineraalrijke bodems. Ook op oude brandplekken worden ze gezien.

Rauwe morieljes zijn giftig en pas na verhitten eetbaar. Verwarring is mogelijk met de potentieel dodelijk giftige voorjaarskluifzwam. Morillesaus draagt de naam van de morielje. De zwam wordt dan verwerkt in een champignonsaus die voornamelijk wordt geserveerd bij wildgerechten.
De Romeinen en Grieken begonnen met het cultiveren van deze paddenstoel, die als één van de beste soorten wordt gerekend voor het recyclen van stronken.
Groeit in bundels aan de voet en op stronken van populieren, maar ook op wilg, esdoorn, vlier, iep, moerbei.
De pioppino werkt tumor remmend en voorkomend, het eten in gedroogde vorm werkt tegen hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Verwante soorten produceren een uniek antibioticum.
De eikhaas groeit aan de voet van levende eiken. In Nederland komt de eikhaas vooral voor in de zomer en in de herfst.
In de traditionele Chinese geneeskunde werd de eikhaas toegepast onder de naam 'keisho'. Omdat deze zwam het immuunsysteem stimuleert wordt tegenwoordig onderzocht of hij bij de behandeling van aids en kanker gebruikt kan worden.
Een mix van de heerlijkste paddenstoelen, lekker om te bakken en te serveren op een getoaste boterham.